استفاده از الفاظ رکیک و رفتارهای تحقیرآمیز در جامعه نه تنها از نظر اخلاقی ناپسند است، بلکه از منظر قوانین جمهوری اسلامی ایران نیز توهین جرمانگاری شده و مجازاتهای مشخصی برای آن در نظر گرفته شده است. اگر مورد فحاشی قرار گرفتهاید یا اتهام توهین به شما وارد شده، آگاهی از جزئیات حقوقی این جرم برای دفاع از حق یا جلوگیری از تضییع حقوقتان ضروری است. در این مقاله تخصصی، به طور کامل بررسی میکنیم که جرم توهین چیست، مجازات آن در قانون جدید چقدر است و به تمام سوالات پرتکرار شما پیرامون این موضوع پاسخ میدهیم.

- پوریا مهربد (وکیل دادگستری)
- ارائه مشاوره و پذیرش وکالت
- بررسی دقیق مشکل حقوقی شما و ارائه راهکار مناسب
تعریف توهین
در نظام حقوقی ایران، توهین به معنای به کار بردن الفاظ یا انجام اعمالی است که عرفاً موجب تحقیر، توهین و هتک حرمت اشخاص شود. مطابق ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی (بخش تعزیرات)، توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک، چنانچه موجب حد «قذف» (نسبت دادن زنا یا لواط) نباشد، جرم مستقلی محسوب شده و قانونگذار برای آن مجازات تعیین کرده است.
در ادامه به مهمترین و پرتکرارترین سوالات شما در خصوص ابعاد مختلف این جرم پاسخ میدهیم:
آیا توهین جرم است؟
بله، توهین در قوانین ایران یک جرم کیفری است.
قانونگذار در ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی، توهین ساده به اشخاص عادی را جرمانگاری کرده است. البته باید توجه داشت که توهین اگر همراه با نسبت دادن اعمال منافی عفت (زنا یا لواط) به فرد باشد، از دایره توهین ساده خارج شده و تحت عنوان «قذف» با مجازات حدی (۸۰ ضربه شلاق) بررسی میشود. اما هر فحش یا کلمه تحقیرآمیز دیگری، تحت عنوان جرم توهین در دادسرا و دادگاه کیفری قابل پیگیری است.
آیا توهین قابل گذشت است؟
بله، توهین ساده یک جرم کاملاً قابل گذشت است.
بر اساس ماده ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی که به موجب «قانون کاهش مجازات حبس تعزیری» (مصوب ۱۳۹۹) اصلاح شده است، جرم توهین موضوع ماده ۶۰۸، جرم قابل گذشت محسوب میشود. این بدان معناست که:
- شروع رسیدگی به پرونده تنها با شکایت شاکی خصوصی امکانپذیر است.
- در هر مرحله از دادرسی (دادسرا، دادگاه یا اجرای احکام)، در صورت رضایت شاکی و گذشت او، تعقیب یا اجرای مجازات متوقف شده و پرونده مختومه میگردد.
آیا توهین زندان دارد؟
خیر، توهین ساده دیگر زندان ندارد.
پیش از سال ۱۳۹۹، مجازات توهین ساده میتوانست شامل حبس یا شلاق باشد؛ اما با تصویب قانون کاهش مجازات حبس تعزیری، مجازات این جرم تقلیل یافت و اکنون صرفاً به جزای نقدی تبدیل شده است.
استثنا (توهین مشدد): اگر توهین به مقامات دولتی، رؤسای سه قوه، وزرا، قضات یا مأمورین دولتی در حین انجام وظیفه صورت گیرد (موضوع ماده ۶۰۹)، جرم دیگر ساده نبوده و میتواند مجازاتهایی مانند حبس (از سه تا شش ماه) یا شلاق تا ۷۴ ضربه را به همراه داشته باشد.
آیا توهین سابقه کیفری محسوب میشود؟
خیر، توهین ساده سوء پیشینه کیفری موثر ایجاد نمیکند.
مطابق ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی، تنها محکومیتهای قطعی به مجازاتهای درجه یک تا پنج و برخی جرایم خاص، موجب درج سابقه در «گواهی عدم سوء پیشینه» (که برای استخدام و امور اداری نیاز است) میشوند. از آنجا که مجازات توهین ساده جزای نقدی درجه شش است، این محکومیت در سجل کیفری شما به عنوان یک سابقه موثر ثبت نخواهد شد و مانعی برای اشتغال یا فعالیتهای اجتماعی شما ایجاد نمیکند.
جریمه توهین چقدر است؟
بر اساس آخرین تغییرات قانون و مصوبه تعدیل مبالغ جزای نقدی هیئت وزیران که در سالهای ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ لازمالاجراست، مجازات توهین ساده جزای نقدی درجه شش تعیین شده است.
مبلغ این جریمه در حال حاضر بین ۲۰ میلیون تومان تا ۸۰ میلیون تومان (۲۰۰,۰۰۰,۰۰۰ تا ۸۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال) است. قاضی پرونده با در نظر گرفتن شرایط ارتکاب جرم، میزان خسارت معنوی و وضعیت متهم، مبلغ نهایی را در این بازه تعیین میکند.
جریمه توهین پیامکی چقدر است؟
جریمه توهین پیامکی دقیقاً همان جریمه توهین ساده است.
فحاشی از طریق پیامک، شبکههای اجتماعی (مانند واتساپ، تلگرام، اینستاگرام) یا تماس تلفنی، از نظر حقوقی همان توهین ساده محسوب شده و مشمول ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی است. بنابراین، مجرم به پرداخت ۲۰ تا ۸۰ میلیون تومان جزای نقدی محکوم خواهد شد. در این پروندهها، استعلامات پلیس فتا و پرینت پیامکها نقش کلیدی در اثبات جرم ایفا میکنند.
مرور زمان جرم توهین چقدر است؟
مرور زمان شکایت برای جرم توهین یک سال است.
از آنجا که توهین یک جرم قابل گذشت است، مشمول مقررات مرور زمان میشود. مطابق ماده ۱۰۶ قانون مجازات اسلامی، اگر شاکی از تاریخ اطلاع از وقوع جرم توهین به مدت یک سال شکایت کیفری نکند، حق شکایت از او ساقط میشود. همچنین اگر پس از ثبت شکایت، به مدت یک سال هیچگونه اقدام تعقیبی انجام نشود، مرور زمان تعقیب اعمال شده و پرونده بسته میشود.
آیا توهین باید حضوری باشد؟
خیر، توهین نیازی به حضور فیزیکی ندارد.
قانونگذار برای تحقق جرم توهین، قید «حضوری بودن» را در نظر نگرفته است. توهین میتواند به صورت تلفنی، پیامکی، در بستر اینترنت، از طریق نامه کتبی، یا حتی با استفاده از زبان اشاره و حرکات دست انجام شود. رکن اصلی جرم، انتقال مفهوم تحقیرآمیز به مخاطب یا شخص ثالث است.
آیا توهین باید مستقیم باشد؟
خیر، توهین میتواند غیرمستقیم نیز باشد.
الزامی ندارد که حتماً از کلمات رکیکِ صریح استفاده شود. ملاک تشخیص توهین در محاکم قضایی ایران، عرف جامعه است. اگر شخص الفاظ یا جملاتی را به کار ببرد که در عرف جامعه موجب تحقیر و هتک حرمت شنونده شود، حتی اگر مستقیماً فحاشی نکرده باشد، رکن مادی جرم توهین محقق شده است. البته در این موارد اثبات سوءنیت مجرمانه بر عهده شاکی است.
آیا توهین به متوفی جرم است؟
از نظر اصول حقوقی، فرد فوتشده دارای شخصیت حقوقی نیست تا بتوان مستقیماً علیه او یا به نفع او اقامه دعوا کرد. بنابراین، توهین به مرده (متوفی) به خودی خود تحت عنوان ماده ۶۰۸ جرم نیست.
اما یک استثنای مهم وجود دارد: اگر توهین به متوفی به گونهای باشد که باعث هتک حیثیت و آبروی بازماندگان و وراث او شود، وراث میتوانند تحت عنوان توهین به خودشان یا جرایمی مانند افترا و نشر اکاذیب، علیه توهینکننده اعلام جرم کنند. همچنین اگر توهین مصداق «قذف» نسبت به مرده باشد، وراث حق پیگیری کیفری را دارند.
برای اثبات توهین چند شاهد لازم است؟
بر اساس قواعد عمومی ادله اثبات دعوا (مواد ۱۶۰ و ۱۹۹ قانون مجازات اسلامی)، برای اثبات جرم توهین از طریق شهادت شهود، به شهادت دو مرد عادل نیاز است.
اما در رویه عملی دادگاههای امروزی، به ویژه در توهینهای پیامکی، تلفنی و فضای مجازی که معمولاً شاهدی در صحنه حضور ندارد، شاکی میتواند از پرینت پیامکها، اسکرینشاتها، فایلهای صوتی یا دوربین مداربسته به عنوان «اماره» استفاده کند. در این شرایط، قاضی با بررسی این مستندات و ارجاع امر به کارشناس رسمی دادگستری، به «علم قاضی» رسیده و بر مبنای آن حکم به محکومیت متهم صادر میکند. بنابراین، نداشتن دو شاهد به معنای شکست در پرونده نیست.

- پوریا مهربد (وکیل دادگستری)
- ارائه مشاوره و پذیرش وکالت
- بررسی دقیق مشکل حقوقی شما و ارائه راهکار مناسب







